ZLATA JOHANA JELNIKAR ARTENJAK

Avtor: | 18. 03. 2024 | Nekategorizirano, Zgodilo se je

V soboto, 9. marca 2024, je Johana Jelnikar Artenjak (9. b) na državnem tekmovanju Glasbena olimpijada med 54 tekmovalci osvojila 9. mesto, seštevek točk pa ji je prinesel zlato priznanje.

Tekmovanje Glasbena olimpijada, ki poteka v palači Kazina (Akademija za glasbo), je izredno obsežno, saj mora tekmovalec v treh delih tekmovanja izkazati raznolike veščine in znanja. V pisnem testu se preveri znanje na področju glasbene zgodovine in oblikoslovja, glasbene teorije ter iz dveh tem, ki ju določi organizator (letos sta to bila strokovna članka na temo v Piranu rojenega skladatelja Giuseppa Tartinija in samospevov, ki so povezani z naravo).

Sledi a vista petje, kar pomeni, da tekmovalec prvič vidi notni zapis, ki ga mora nato pravilno odpeti. Nato solistično izvede vokalno skladbo; Johana je pred žirijo zapela samospev V spominsko knjigo skladatelja Benjamina Ipavca.

Tretji del tekmovanja je predstavitev avtorske skladbe, ki jo tekmovalec napiše v mesecih pred tekmovanjem, na dan tekmovanja pa jo izvede pred publiko. Johana si je zadala izjemen izziv, ki ga je z odliko opravila: napisala je skladbo Beli metež za kvartet v sestavi flavta, violina, violončelo in klavir.  Pri izvedbi sta se Johani (flavta) in mentorici Ani Tori (klavir) pridružili še violinistka Petra Pograjc in violončelistka Naja Dobnik.

Požrtvovalne vaje med počitnicami, konci tedna in ob popoldnevih so se obrestovale!

JOHANA, ISKRENE ČESTITKE!

Dostopnost