S tačko v roki, šolskim dogodivščinam naproti

Avtor: | 27. 11. 2023 | Projekti

V projekt S tačko v roki, šolskim dogodivščinam naproti vključujemo terapevtsko psičko Lindo. Tako sodelujemo z društvom Tačke pomagačke, Linda in njena skrbnica Maja Bregar pa sta vključeni v mrežo Šolski pes. Z vključevanjem psičke v obvezni in razširjeni program želimo omogočiti: zanimivo opismenjevanje, branje in pridobivanje drugih znanj, izboljšati medosebne odnose, oblikovati primeren odnos do živali, zvišati motivacijo za šolsko delo in odpravljati stiske.

Foto: Maja Lesar

Pred prihodom v šolo Linda opravi veterinarski pregled.

       

V mirni sobi Linda pozorno posluša branje, med poslušanjem pa prejme veliko nežnosti.

     

Linda skrbno spremlja delo učenke. Po delu sledi izvajanje trikcev.

         

Drugošolci se učijo, kako pobrati “kakce”.

     

Danes, 27. 11. 2023, so drugošolci spoznali terapevtsko psičko Lindo. Njena vodnica jih je poučila, kako ravnamo s psom in ob psu. Vsak učenec je poskrbel za potrebe psičke Linde.

19. 1. 2024 je učence 3. a prvič obiskal pripravniški par Tačk pomagačk – vodnik Bojan z labradorko Tito. Spoznali so razlike med majhno in veliko pasmo psa in se seznanili, kako poteka Titin dan in kako vodnik Bojan skrbi za Tito. Tudi sami so se preizkusili v različnih igrah s Tito. Pripravniški par nas bo v tem šolskem letu večkrat obiskal, saj sta učiteljica Maja in psička Linda njihovi mentorici.

V četrtek, 1. 2. in v petek, 2. 2. 2024, smo na Osnovni šoli Gradec v okviru eTwinning projektov Od tradicije do modernosti skozi ples (“Od tradicije do suvremenosti kroz ples”)  in S terapevtskim psom skozi domovino (“S terapijskim psom kroz zavičaj”) gostili učiteljico 2. razreda Natašo Brekalo iz III. osnovne škole Bjelovar in njeno terapevtsko psičko Luno.  

S terapevtsko psičko Luno sta aktivno sodelovali pri učenju in zapisu besed prvošolcev, z drugošolci sta ponavljali računanje do 100, tretješolci pa so z Luno in Natašo telovadili, jima razkazali mesto in ju naučili ljudski ples. Učenci 1. triade so se naučili tri slovenske ljudske plese, ki so jih predstavili Nataši in Luni.  

Luna in Nataša sta se “v živo” srečali tudi z učenci 4. b, ki so v lanskem šolskem letu sodelovali v skupnem projektu Igra, učenje in branje s terapevtskim psom (” Igra, učenje i ćitanje uz terapijskog psa”) in za projekt prejeli evropski znak kakovosti. Srečanja so se resnično razveselili. Luna pa se je razveselila tudi avtoportretov, ki so ji jih podarili učenci 4. a in z veseljem sodelovala pri urah ponavljali ulomkov s šestošolci. 

Terapevtska psička Linda “pomaga” učencu pri uri dodatne strokovne pomoči.

Vsako sredo psička Linda obišče Podružnično šolo Jevnica, kjer pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti. Linda je odlična poslušalka otroka, ki bere.

Vsak ponedeljek imajo v oddelku 3. a dve učiteljici: učiteljico Majo in terapevtsko psičko Lindo. Linda prinaša zelo zanimive naloge ali pa posluša branje učenca/ke. Seveda je zelo vesela božanja in priboljškov.

10. 5. je Linda praznovala rojstni dan. Učenci so ji izdelali voščilnico in ji izrekli voščilo. Linda se je daril zelo razveselila.

13. 6. 2024 sta pripravniški par društva Tačke pomagačke, Bojan in Tita, pod mentorstvom Maje Bregar v 3. b opravila zaključno pripravniško uro, kjer sta tretješolcem predstavila, kako poskrbimo za zdravje psa. Tako sta postala terapevtski par društva Tačke pomagačke. Čestitamo!

 

Dostopnost