MŠ+V: Izkusi Erasmus+

Avtor: | 24. 02. 2024 | Zgodilo se je

1. dan

Prvi dan izmenjave programa Izkusi Erasmus+ je bil poln navdušenja in novega spoznavanja. Dan se je začel s spoznavnimi igrami, ki so nam in učencem iz Romunije omogočile, da smo se med seboj bolje spoznali in začeli graditi nove prijateljske vezi. Igre so bile zabavne in polne smeha, kar je ustvarilo sproščeno vzdušje. Nato smo odšli na skupno avanturo v lokalno trgovino, kjer so “pokupili celo trgovino”. Ta del je bil poln zabave, saj smo skupaj raziskovali različne izdelke in se odločali, kaj vse bomo potrebovali za naslednje dni izmenjave. Popoldne je bilo namenjeno spoznavanju Litije preko različnih nalog. Imeli smo priložnost raziskati mesto, njegovo zgodovino, kulturo in znamenitosti. Preko igre in raziskovanja smo se učili o pomembnih mestnih točkah. Dan se je zaključil z večerjo, kjer smo vsi skupaj uživali v kebabu. To je bila priložnost za druženje in deljenje prvih vtisov o izmenjavi. Prvi dan izmenjave je bil poln novih doživetij, smeha in učenja, kar nam je omogočilo, da smo se med seboj povezali in začeli svojo skupno avanturo medkulturnega razumevanja in prijateljstva.

 

2. dan

Drugi dan naše Erasmus+ izmenjave je bil totalno kul! Zjutraj smo se razdelili na dve ekipi – nekateri smo raziskovali skrivnosti Mestnega muzeja Litija, drugi pa so šli jahat. Zanimivo je bilo videti, kako so nekateri prvič sedli na konja, haha. Potem sta se skupini zamenjali, da smo lahko preizkusili vse. Lahko rečem, da smo se naučili polno novih stvari, čeprav je bilo v muzeju malo dolgčas. Popoldne je bil čas za nakupe. Najprej smo šli kupit vse potrebno za Masteršefa, potem pa po prigrizke in dodatke za Neon party – glavno atrakcijo, ki je bila na vrsti zvečer in kjer so nekateri plesali, kot da jutri ne obstaja, drugi so se borili v družabnih igrah, tretji pa so se sproščali v telovadnici. Vse je bilo izredno živahno in barvito. Res je bil eden tistih dni, ki jih ne pozabiš.

 

3. dan

Tretji dan izmenjave Erasmus+ smo začeli z zgodnjim jutranjim odhodom na vlak proti Ljubljani. Ob prihodu v prestolnico smo se najprej odpravili v Hišo iluzij, kjer smo bili priča različnim optičnim prevarah, ki so nas popeljale skozi svet znanosti na izjemno zanimiv način. Po obisku Hiše iluzij smo imeli kratek čas za samostojno raziskovanje mesta, kar nam je omogočilo, da smo se sprehodili po središču Ljubljane. Sledilo je zbiranje na Prešernovem trgu, od koder smo se podali na naslednjo avanturo – Unlock Ljubljana. Skupinska igra pobega je bila polna ugank in skrivnosti, ki smo jih morali rešiti, da smo “pobegnili”. Ta izkušnja je bila ne samo zabavna, ampak je tudi spodbujala timsko delo in logično razmišljanje. Za kosilo smo se odločili za McDonald’s, kar je bila prijetna sprememba in priložnost za druženje v bolj sproščenem okolju. Popoldan je bil namenjen mešanim skupinam romunskih in slovenskih učencev za prosti čas, ki smo ga izkoristili za nakup spominkov in raziskovanje mesta. To je bila odlična priložnost za utrjevanje mednarodnih prijateljstev in izmenjavo kultur. Dan smo zaključili z vzponom do Ljubljanskega gradu, kjer smo se vse skupine ponovno zbrale. Občudovali smo si čudovit razgled na Ljubljano, kar je bila nepozabna izkušnja, saj smo imeli možnost videti mesto in njegovo lepoto s ptičje perspektive. Povratek na železniško postajo je označil konec našega dneva v Ljubljani. Izlet je bil poln novih doživetij, odkrivanj in zabave, ki so prispevali k boljšemu razumevanju slovenske kulture in utrditvi prijateljskih vezi med udeleženci izmenjave Erasmus+.

4. dan

4. dan izmenjave Izkusi Erasmus+ smo imeli tekmovanje Masterchef pri katerem so Romuni pripravili romunske jedi, mi pa smo pripravili slovenske. Vsi smo poskusili novo kulinariko in ugotovili, da so romunske jedi dobre. Po kosilu smo skupaj pospravili in pomili posodo. Imeli smo kratek odmor nato pa smo se odpravili na Svibno. Nismo prišli do vrha. Ko smo prišli nazaj v šolo smo imeli prosti čas. Medtem pa smo si ogledali košarkasko tekmo. Zmagal smo! Po večerji smo imeli movie night in si ogledali film Avatar 2 in med filmom vsi zaspali.

5. dan

Peti dan je bil awesome! Zjutraj smo zgodaj vstali in skupaj z avtobusom odšli na Bled. Najprej smo se sprehodili okoli jezera, potem pa smo se odpravili na drsanje, kar je bilo noro zabavno! Po tem smo se odpravili v gostilno na kosilo. Nato smo imeli nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za raziskovanje Bleda, malico in nakup kakšne spominske zadeve. Bil je super dan! Nazaj domov smo se vrnili s prijatelji iz Romunije. Doma smo z Romuni igrali družabne igre, gledali filme in jedli odlične večerje. Konec petega dneva je bil res kul!

6. dan

6. dan izmenjave Erasmus+ smo zjutraj za 15 minut odšli h pouku z Romuni in se vsi skupaj zbrali in obiskali še druge razrede. Potem smo se učenci matične šole z Romuni odpravili na Vače in tam preživeli dan. Najprej smo s prijazno gospo, bivšo učiteljico go. Mileno Dimec, iz Društva univerze za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno, na POŠ Vače, pletli zelo lepe zapestnice in ko smo končali, smo odšli na kosilo. Nato smo imeli prosti čas in temu je sledilo druženje. Pisali smo si pisma, imeli pantomimo in se pogovarjali. Potem smo imeli prosti čas, pojedli večerjo in se skupaj z Romuni družili in se poslavljali.

Galerija slik

 

Dostopnost