Projekt LAS Srce Slovenije

Avtor: | 5. 11. 2023 | Logo

 

Sodelovanje v projektu  Pospeševanje lokalne samooskrbe s hrano v Srcu Slovenije

v sodelovanju  z LAS Srce Slovenije

 

Cilji:

 • spodbujanje lokalne pridelave hrane za višjo samooskrbo prebivalcev
 • lažji dostop do bolj zdrave, lokalno pridelane hrane
 • oblikovanje kratkih dobavnih verig od proizvajalca do potrošnika, in sicer od kmetije, ki se ukvarja z osnovno pridelavo, do prehranskih predelovalnih podjetij, izobraževalnih ustanov in lokalne skupnosti

 

Trajanje projekta

Projekt oz. operacija Pospeševanje lokalne samooskrbe s hrano v Srcu Slovenije se bo v celoti izvedla v eni fazi in bo trajala od aprila 2023 do julija 2024.

 

Izobraževalne vsebine za učence

 • Izvedba dveh  EKO zajtrkov z lokalno pridelano hrano za učence OŠ Gradec z obeleženjem svetovnega dneva hrane (16. 10. 2023) in dneva brez zavržene hrane (24. 4. 2024)  v sodelovanju s Koreninico z. o. o.;
 • ogled učne kmetije na območju LAS za učence OŠ Jevnica (OŠ Gradec, vodilni partner);
 • izvedba 8 delavnic kmetovanja na šolskem EKO vrtu za učence in tudi njihove stare starše, nabava opreme in materiala – orodje za delo na vrtu, sušilnik za zelenjavo, semena, sadike, substrat, sekanci (OŠ Gradec).

 

Izvedbe dogodkov LAS Srce Slovenije, v katere se bo lahko vključevala tudi naša šola:

 • Organizacija mednarodnega posveta na temo lokalne pridelave hrane in kratkih dobavnih verig (vodilni partner, partnerji);
 • organizacija 2-dnevnega študijskega obiska z ogledom dobrih praks s področja lokalne proizvodnje in potrošnje hrane v LAS Srce Slovenije;
 • prenos izbrane inovativne dobre prakse prodaje lokalne hrane, predstavljene na posvetu, na območje LAS Srce Slovenije (vodilni partner);
 • organizacija in izvedba 3 lokalnih tržnic v Dolu pri Ljubljani z vključevanjem lokalnih kmetij in partnerjev (Občina Dol pri Ljubljani, partnerji);
 • izvedba 1 kulinaričnega dogodka na Rajhovi domačiji s sodelovanjem lokalnih aktivov žena in uvedbo »zero-waste« koncepta (brez odpadkov), organizacije prireditev (Občina Dol pri Ljubljani);
 • nabava 2 žarov in kuhalnega seta za skupnostno uporabo pri izvedbi kulinaričnih dogodkov na Rajhovi domačiji (Občina Dol pri Ljubljani);
 • izvedba kulinarične delavnice za starejše ženske, članice aktivov žena, v zvezi z uporabo žara in pripravo jedi z žara (Občina Dol pri Ljubljani);
 • izvedba 6 degustacijskih dogodkov za lokalne prebivalce za promocijo lokalnih živil (FRTICA d. o. o.).

Vse aktivnosti bodo sproti zabeležene na spletni strani šole in  LAS  Srce Slovenije.

 

OBISK KMETIJE PRI ROPET

V sredo, 20. 9. 2023, smo se v okviru projekta Pospeševanje lokalne samooskrbe s hrano v Srcu Slovenije z učenci POŠ Jevnica odpravili v Volčji Potok na kmetijo pri Ropet. Učence od 1. do 5. razreda  je sprejel gospodar, g. Domen Virant.

Razdelili smo se v tri skupine, ki so krožile po postajah in spoznavale kmetijo, kmečka opravila in njihove izdelke.

Domen Virant je učencem predstavil, kaj je kmetijstvo, za kaj je pomembno in s čim se ukvarjajo na njihovi kmetiji. Otroci so spoznavali različne vrste žit (ajda, ječmen, koruza …) in se seznanili z njihovo uporabo.

Učence je presenetilo, kako zelo udobne za sedenje so kocke sena. Neskončno so uživali pri prebiranju krompirja – ločevanju debelejših krompirjev od drobnih in izločanju gnilih krompirjev. Krompir so nato stehtali in pakirali v vreče po 5 kg ali 10 kg.

Nadvse prijetna izkušnja za učence je bil tudi obisk hleva, kjer jim je lastnik predstavil koze, seneno kozje mleko in njegove prednosti. Učenci so se razveselili božanja in hranjenja živali iz rok. Za marsikoga je bila to nepozabna izkušnja. Gospodar je povedal, da goveda trenutno nimajo doma, saj se živina pase na Veliki planini.

Nekaj posebnega je bilo tudi pokušanje kozjega mleka, kozjega sira, nad katerim so bili učenci naravnost navdušeni, in kozje skute.

Učenci so imeli priložnost spoznati, kako se naredi skuta. Opazovali smo, kako se je mleko po dodatku alkoholnega kisa počasi sesirilo.

Najbolj pogumni so lahko poskusili sirotko. Res, da večini okus ni tako prijal kot kozje mleko, sir ali skuta, a smo bili seznanjeni z mnogimi pozitivnimi učinki, zato smo s tem zavedanjem vseeno naredili kakšen požirek.

Učenci so si nato sami pripravili skutni namaz z dodatki bazilike, origana, česna ali drobnjaka. Uporabili so kravjo ali kozjo skuto, dodatke so dodajali po želji. Skuto so lahko pojedli na kmetiji ali pa jo zapakirali v embalažo in odnesli domov. Namaz še nikoli ni bil tako dober kot zdaj, ko so si ga pripravili sami!

 

DELAVNICA: UREJANJE ŠOLSKEGA VRTA  PO POPLAVAH IN PRIPRAVA ZASTIRKE

Datum izvedbe: 18.9.–29. 9. (v več delih)

Lokacija: Šolski ekovrt POŠ Jevnica

Sodelujoči: učenci od 1. do 5. razreda in učiteljice

 

Z učenci POŠ Jevnica smo očistili vrtno lopo, ki je bila poplavljena v času avgustovskih poplav.

[easy-image-collage id=49557]

 

V septembru smo prebirali nasvete postopanja po poplavah. Po pogovoru s kmetijsko svetovalko, go. Sonjo Zidar Urbanija, in predstavniki Šolskih ekovrtov smo porezali zelišča, ki so bila poplavljena.

Glede na to, da plevel vztrajno raste, smo se odločili, da ga poskušamo zaustaviti s kartonom in debelejšo plastjo slame. Zastirka je tudi eno od priporočil po poplavah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Starše in stare starše učencev smo v drugi polovici septembra zaprosili, da nam po svojih zmožnostih podarijo slamo za zastirko. Odzvali so se starši in stari starši treh učencev. Slamo smo prepeljali oz. prenesli na vrt.

Plevel smo najprej odstranili, še posebej pozorni smo bili na trdovraten plevel ob robu vrta, ob ograji.

Nato so učenci po tleh razporedili karton, s katerim so plevelu onemogočili dostop do svetlobe in zadušili njegovo rast.

Karton so nato prekrili z zastirko (slamo), s katero bomo zmanjšali erozijo, poskrbeli za toplejša tla in s tem hitrejšo razgradnjo ostankov plevela v zemlji.

 

SODELOVANJE NA LOKALNI TRŽNICI NA LEVČEVI DOMAČIJI V DOLU PRI LJUBLJANI

V soboto, 14. 10. 2023, smo učenci in učitelji POŠ Jevnica sodelovali na lokalni tržnici, ki je v okviru Čebelarskega sejma potekala na Levčevi domačiji v Dolu pri Ljubljani 18. Zbrali smo se ob 9.uri in pripravili stojnico. Okrasili smo jo s fotografijami, ki so prikazovale aktivnosti v dneh pred samim dogodkom – peka piškotov, nabiranje zelišč, pakiranje zelišč za čaj, priprava namaza.

Dogodek se je pričel ob 10. uri, in sicer s slovesnim odprtjem čebelnjaka. Kmalu so nas obiskali tudi prvi obiskovalci, ki so jim učenci predstavili ponudbo na naši stojnici. Vse izdelke so pripravili učenci od prvega do petega razreda skupaj z učiteljicami. Za obiskovalce smo pripravili čajno mešanico z našega vrta, žajbelj, lovor, sirupe (metin in melisin, bezgov, žajbljev ter lovorov), smrekove vršičke, ribezovo in slivovo marmelado, drobnjakov namaz, otroške predpasnike, za željne sladkih dobrot pa smo v šoli napekli medenjake, vanilijeve rogljičke in čajne piškote.

Otroci so obiskovalcem ponosno razložili, da ima naša šola tudi večji vrt, ki ponuja možnost, da pripravimo tovrstne izdelke in jih tudi z veseljem uživamo. Naši sokovi, čaji in marmelade so namreč tudi del našega jedilnika.

EKO DAN 16.10. 2023 

Danes smo na šoli obeležili svetovni dan hrane z različnimi aktivnostmi vključno z eko zajtrkom.

9. razredi so na naravoslovnem dnevu s pomočjo naših lokalnih dobaviteljev in centrom za razvoj LAS SRCE Slovenije spoznavali pomen lokalno in ekološko pridelane hrane.

Učenci so se zjutraj odpravili na bližnjo kmetijo Zajc, kjer so se seznanili s pridelavo mleka izbrane kakovosti, ki ga dobijo učenci pri šolski prehrani.

Za eko zajtrk so jedli kefir in ječmenovo pecivo; obrok bo financiran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

Tekom dopoldneva so učenci poslušali predavanje dietetika iz ZD Litija o pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane s strokovnega stališča. Poleg njega so s predstavnico iz bio mlekarne Krepko okušali namaz iz njihovih bio sestavin. Domačija Kostevc Hribar je predstavila svoje lokalne proizvode iz sheme kakovosti in učence razveselili z jagodami.

Ob koncu dneva je sledila predstavitev centra za razvoj LAS Srce Slovenije in zadruge Koreninica, ki sta učencem podrobneje predstavila prednosti lokalne hrane in da že domači vrtiček pripomore k zdravemu načinu prehranjevanja.

Tudi okusno kosilo je bilo danes pripravljeno iz ekoloških živil in živil iz sheme kakovosti.

 

Še utrinki iz drugih PŠ – izdelki učencev PŠ Hotič:

 

 

Več o tem projektu si lahko preberete na spodnji povezavi.

» Eko dan na OŠ Gradec (las-srceslovenije.si)

 

DELAVNICA: OBIRANJE IN SUŠENJE KAKIJA

Datum izvedbe: 24. 11. 2023 – 1. 12. 2023
Lokacija: Šolski ekovrt POŠ Jevnica
Koordinator: Maja Lenart
Sodelujoči: učenci od 1. do 5. razreda in učiteljice

Novembra smo v okviru projekta Za lokalno hrano skladno z načrtom kupili sušilnik hrane, ki ga hranimo v prostorih POŠ Jevnica in ga bomo uporabljali predvsem za sušenje zelišč in sadja.

24. novembra 2023 smo se z učenci 4. in 5. razreda pred napovedanimi nizkimi temperaturami odpravili na vrt obrati kaki. Pri sosednji hiši smo si sposodili obiralec sadja, saj smo vedeli, da vseh sadežev ne bomo dosegli. S količino pridelka smo bili zelo zadovoljni, saj smo nabrali 6 gajbic kakija.

Dogovorili smo se, da bomo preizkusili naš novi sušilnik, zato smo še isti dan pričeli s sušenjem kakija. Vsak dan smo posušeni kaki v sušilniku zamenjali s svežim. Pri rezanju kakija so sodelovali učenci v jutranjem varstvu.

 Nad suhim kakijem smo navdušeni!

 

Dostopnost