Tečem, tečeva, tečemo 2023/2024

Avtor: | 5. 11. 2023 | Projekti

 

Že tretje leto zapored bomo na naši podružnični šoli izvajali projekt Tečem, tečeva, tečemo. Tek za večino ljudi morda res ni prva izbira rekreacije, pa vendarle je njegov pozitivni učinek na naše počutje in telo vsestranski.

V preteklem šolskem letu smo traso teka prestavili zaradi pričetka gradnje šole. Tudi sedaj bomo tekli po pešpoti, ki pelje proti Sp. Hotiču in je dolga 1,5 km.

 

Na začetku našega projekta bomo predvsem z najmlajšimi učenci verjetno večji del poti hodili, nato pa aktivnost stopnjevali s hitro hojo in z več pretečenimi metri. Vsak je aktiven po svojih najboljših močeh. Tekom šolskega leta bomo pretečeno razdaljo z učenci višjih razredov tudi podaljševali glede na telesno pripravljenost učencev.

V mesecu aprilu se bomo udeležili dobrodelnega teka v Ljubljani Hop na Grad, ki ga organizira Pediatrična klinika, in v mesecu maju tekli na Litijskem teku.

 

________________________________________________________________________________________________

 

2022/2023

 

 

V soboto, 27. maja 2023, se je 9 učencev naše šole udeležilo Litijskega teka. Učenci so tekli v različnih kategorijah, prilagojenih njihovi starosti. Najprej so se z učiteljem Matejem pred  tekom intenzivno ogreli, nato pa stopili k startni črti. Učenci 1. triade so morali preteči 400 m, učenci 2. triade pa 1000 m. Brez težav so razdaljo 1. triade pretekli Maša, Tija, Sara, Marija, Inja, Luka in Žiga, ki so takoj po prihodu v cilj, kot vsi ostali mlajši tekači, dobili okoli vratu spominsko medaljo. Četrtošolec Jaroš ter petošolki Evelin in Sofija pa so suvereno pretekli 1 km. Vsem tekačem iskreno čestitamo!!!

 

 

Nekaj hotiških tekačev se nas je v nedeljo, 16. aprila 2023, v Ljubljani udeležilo teka Hop na Grad. Gre za dobrodelen tekaški dogodek, kjer se s štartninami in z donatorskimi sredstvi pomaga otrokom, ki se zdravijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Zbrali smo se pred trgovino v bližini klinike. Nadeli smo si modre majice OŠ Gradec, si pripeli štartne številke, nato pa se polni adrenalina in pričakovanj odpravili proti prireditvenemu prostoru. Po uvodnem pozdravu, glasbenih točkah in govoru podžupana Ljubljane so tekaški dogodek otvorili najmlajši udeleženci. V spremstvu svojih staršev so suvereno pretekli 200 m. Sledila je skupina šolarjev, starih od 5 do 7 let, ki so ob Pediatrični kliniki Ljubljana pretekli 400 m. V tej veliki množici tekačev so v modrih majicah ponosno tekli Enja, Tija, Sofija, Žiga in Luka. Takoj za njimi je štartno črto pretekla skupina šolarjev, starih od 8 do 10 let, ki so z lahkoto premagali 600 m. Tudi tu je naša šola imela svoje predstavnike: Brino, Zojo, Tiso, Evelin, Voranca in Jaroša. Po končanem teku so bili naši tekači zadovoljni in nasmejani, mi, starši, pa izjemno ponosni na vsakega od njih, saj so opravili res plemenito delo. Skoraj 1300 tekačev je s plačilom štartnine prispevalo v sklad, kjer se je skupaj z donatorskimi sredstvi zbralo več kot 20 tisoč evrov. S tem denarjem bodo kupili dve naglavni kirurški lučki, ki otroškim kirurgom omogočata natančnejše delo pri zapletenih operacijah prirojenih srčnih in drugih napak.

In ko takole tečeš za dober namen, si ponosen in hkrati izjemno srečen, da sploh lahko tečeš. Kajti vse preveč je tistih, ki bi se nam pridružili, pa se žal nikoli ne bodo mogli. Zato IZKORISTI VSAK TRENUTEK – ZDRAVJE NI SAMOUMEVNO!

Ne prav nizke zimske temperature pa so omogočile tudi začetek gradnje nove šole, zato smo v mesecu februarju spremenili traso našega teka, kar pa se je izkazalo za odlično potezo. Na novo urejena pešpot proti Spodnjemu Hotiču, je namreč idealna tako glede same varnosti kot tudi preprečevanja poškodb. Pot je dovolj široka in posuta s peskom. Ob potki srečamo tudi lično postavljene klopce, ki jih vpeljemo v posamezne aktivnosti ali pa si na njih privoščimo kratko martinčkanje ob sončnih dnevih.

 

Letošnja zima nam je bila pri gibanju na prostem v večini kar naklonjena. Snega je zopet bilo bore malo, temperature pa tudi niso vztrajale dolgo pod ničlo, zato smo pridno nabirali kondicijo tudi s tekom.

 

Cilji projekta:

  • izboljšati splošno aerobno vzdržljivost in telesno pripravljenost
  • razvijati gibalne sposobnosti (koordinacijo gibanja, moč, hitrost, gibljivost, ravnotežje in natančnost)
  • z redno vadbo vplivati na skladno telesno razvitost in pravilno držo telesa
  • razvijati vztrajnost
  • spoznati značilnosti in prednosti športno aktivnega življenjskega sloga

 

V mesecu septembru smo starše na roditeljskem sestanku seznanili s projektom, ki se bo na šoli izvajal skozi celo šolsko leto. Tekli bomo predvidoma trikrat tedensko, prilagajali pa se bomo vremenskim razmeram. Tekli bomo med rekreativnim odmorom, pri urah športne vzgoje, pred poukom (maj, junij) ali po pouku.

Tekli bomo po naslednjih načrtovanih trasah: *1. in 2. razred: 1,12 km

*3. razred: 1,29 km

*4. razred: 1,38 km

*5. razred: 1,70 km

 

V kolikor posameznik celotne dolžine ne more preteči, jo deloma prehodi. Vsak teče po svojih zmogljivostih.

Dostopnost