MŠ_ Medgeneracijski turnir v hitropoteznem šahu

Avtor: | 4. 03. 2024 | Zgodilo se je

Na OŠ Gradec smo prvi marčevski dan preživeli v družbi upokojencev Društva upokojencev Litija in Društva invalidov Litija in Šmartno pri Litiji, in sicer ob šahovskih mizah. Starejši gospodje so na šolo prinesli izkušnje in modrost, naši učenci so jim vrnili z igrivostjo in zagnanostjo. Pomerili so se v hitropoteznem šahu (ura – 10 minut).
Druženje med mlajšo in starejšo generacijo predstavlja dobrobit v smislu kvalitetnejšega preživljanja prostega časa in lajšanja osamljenosti ter pomaga krepiti tako duševno in telesno kot socialno zdravje, hkrati pa omogoča občutek sprejetosti in varnosti. Na OŠ Gradec se tega še kako zavedamo.
Turnir je otvoril gospod ravnatelj,  sledil je še nagovor gospe podžupanje Občine Litija, Lijane Lovše. Tekmovalce sva s pravili turnirja seznanila spodaj podpisani in g. Sekulič iz Društva upokojencev Litija.
Skupaj je na turnirju nastopilo 6 seniorjev in 10 učencev naše šole. V predtekmovanju so bili tekmovalci razdeljeni v 4 skupine s po 4 tekmovalci. Tekmovalci so bili predhodno rangirani. Iz vsake skupine sta napredovala le 2 najuspešnejša tekmovalca, kar je igri dalo izjemen tekmovalni naboj od samega začetka.
 Sledile so izjemne partije na izpadanje s četrtfinali, polfinaloma, partijo za 3. mesto in veliki finale. Čeprav rezultat ni bil v ospredju, pa je prav, da omenim končno razvrstitev:
3. mesto, učenec 5. razreda, Izak Japić,
2. mesto, učenec 8. razreda, Kirill Pletnev in
1. mesto, član Društva upokojencev Litija,  gospod Nino Sekulič.
Prvi trije v kategoriji seniorjev in prvi trije v kategoriji učencev so od vodstva šole prejeli simbolično nagrado, prvi trije v absolutni kategoriji pa poleg nagrade še diplomo.
 
V prijetnem zaključku dogodka smo se že dogovorili, da dogodek ne bo edinstven, ampak, upajmo, tradicionalen. 
 
Mentor šaha na šoli: Matej Bajde 
Dostopnost