Učenje za življenje – od mladosti do modrosti 2023/2024

Avtor: | 5. 11. 2023 | Projekti

19. 3. 2024- Ustvarjajmo skupaj!

Četrtošolci so prav tako kot petošolci ustvarjali skupaj s članicami društva U3. Nastale so čudovite marjetice iz krep papirja, knjižna kazala v obliki zajčka in velikonočne obešanke.

 

 

13. 3. 2024- Medgeneracijsko sodelovanje z društvom U3 LITIJA IN ŠMARTNO.

Petošolcem so se na likovni umetnosti pridružile članice društva U3. Skupaj so ustvarjali velikonočne izdelke.

6. 3. 2024- Petošolce je obiskal gasilec Grega Mele.

Pri predmetu naravoslovje in tehnika so se petošolci učili o gorenju in o požaru. Gasilec Grega Mele jih je naučil marsikaj kar še niso vedeli in s svojim obiskom popestril učno uro.

15. 2. 2023- Sodelovanje z društvom U3 LITIJA IN ŠMARTNO ter Mladinskim centrom Litija.

Petošolci so sodelovali z U3 in MC. Na lesene deščice so s flumastri narisali prehrambene izdelke, ki so jih uporabili za Litijski karneval.

19. 12. 2023- Medgeneracijsko povezovanje med razredi- četrtošolci berejo prvošolcem

V zadnjem tednu pred novoletnimi počitnicami so četrtošolci, ki so postali že dobri bralci, začeli brati prvošolčkom. Tako eni kot drugi so navdušeni. Starejši učenci so ponosni, da lahko berejo mlajšim, mlajši pa jih občudujoče poslušajo in komaj čakajo, kdaj jih bodo spet obiskali. Hkrati je to dobra motivacija za tiste učence, pri katerih branje še ni tekoče. Če bodo pridno vadili, se bodo tudi sami lahko preizkusili v vlogi bralca.

 

15. 11. 2023- Medgeneracijsko sodelovanje z društvom U3 LITIJA IN ŠMARTNO

15. novembra je bil spet eden tistih boljših dni v šoli, ko so petošolci matične šole postali “rokodelci” in ustvarili čudovite in unikatne izdelke za novoletni bazar. Hvala Milenama, Ivici in Branki iz Društva U3 za pomoč, podporo in znanje, ki ga nesebično delijo z mlajšimi generacijami. Nastali so krasni venčki, drevesca in domača mila.

2. 10. 2023 – Sodelovanje s knjižnico Litija.

Četrtošolci smo se odpravili v mestno knjižnico Litija, kjer so nam predstavili samo knjižnico, kakšne knjige si lahko izposodimo, kako se išče po knjižnici… Knjižničarka nam je prebrala zabavno zgodbo, brali pa so tudi učenci in pokazali, kako dobro že znajo brati.

13. 9. 2023 – Druženje s Košarkarskim klubom Litija

Člani Košarkarskega kluba Litija so v šolski telovadnici učencem predstavili igrivo košarko. Želeli so prikazati, da je igriva košarka zabavna, in povabili učence k vpisu na njihove treninge. Učenci so se skupaj z njimi in njihovo maskoto Lipkom preizkusili na raznovrstnih poligonih in se pri tem zabavali.

Projekt Učenje za življenje – od mladosti do modrosti bo za učence 4. in 5. razreda na matični šoli potekal že tretje šolsko leto. Glavni cilji projekta so medgeneracijsko povezovanje, učenje drug od drugega, izboljševanje samopodobe, odgovornosti, strpnosti, potrpežljivosti, empatije in izkustvenega učenja. Generacije živimo skupaj kot razširjena družina; otroci, mladina in odrasli se srečujemo v vsakdanjem življenju, v socialnem okolju, zato se mladi zavedamo, da se največ naučimo iz zgledov, torej morajo biti le-ti dobri in lepi.

Sodelovali bomo z lokalno skupnostjo, Občino Litija, Društvom Univerze za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno, Društvom Lila, Knjižnico Litija, Mladinskim centrom Litija, Razvojnim centrom Srca Slovenije ter Domom za starejše občane Litija. Izvedli bomo tudi medgeneracijsko povezovanje med razredi. Mlajši učenci se bodo učili od starejših ter starejši od mlajših.

 

Dostopnost